Leveringsvoorwaarden zijn cruciaal omdat ze de basis vormen voor de afspraken tussen leverancier en afnemer. Wanneer deze voorwaarden helder en billijk zijn, vermindert dit de kans op juridische conflicten en onbetaalde rekeningen.

Het belang van juiste leveringsvoorwaarden en hoe Digideur kan helpen

In 2023 voerden gerechtsdeurwaarders in Nederland ruim 1,5 miljoen ambtshandelingen uit, zoals beslagleggingen en dagvaardingen. Dit aantal is vergelijkbaar met dat van 2022, zo blijkt uit de jaarcijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Ondanks een jarenlange daling lijkt de stabilisering van deze cijfers een correctie op de coronaperiode te zijn. Nu veel steunmaatregelen zijn afgebouwd en uitgestelde vorderingen weer worden opgepakt, verwacht de KBvG zelfs een lichte stijging van het aantal ambtshandelingen dit jaar.

Leveringsvoorwaarden: De basis voor succesvolle vorderingen

Het afgelopen jaar legden gerechtsdeurwaarders 321 duizend keer beslag op het inkomen en bezorgden ze 285 duizend keer een dagvaarding. Daarnaast werden 465 duizend betekeningen van een titel uitgevoerd. Deze cijfers onderstrepen het belang van duidelijke en redelijke leveringsvoorwaarden. Leveringsvoorwaarden zijn cruciaal omdat ze de basis vormen voor de afspraken tussen leverancier en afnemer. Wanneer deze voorwaarden helder en billijk zijn, vermindert dit de kans op juridische conflicten en onbetaalde rekeningen.

Digideur: Uw partner in controle van uw leveringsvoorwaarden en incasso traject.

Digideur begrijpt dat het opstellen van juiste leveringsvoorwaarden een complex proces kan zijn. Er zijn veel juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat de voorwaarden niet alleen duidelijk zijn, maar ook in lijn met de huidige wet- en regelgeving. Met de expertise van Digideur kunnen bedrijven erop vertrouwen dat hun leveringsvoorwaarden waterdicht zijn, waardoor ze sterker staan bij eventuele geschillen.

Het effect van ambtshalve toetsing

Een actueel probleem dat de KBvG signaleert, is de toegenomen ambtshalve toetsing door rechters op onredelijke voorwaarden bij vorderingen. Nederlandse rechters passen Europese regelgeving hiervoor relatief strikt toe, soms met terugwerkende kracht tot wel 20 jaar geleden. Dit leidt ertoe dat veel dossiers niet eens meer aan de rechter worden voorgelegd uit angst dat ze niet door de toetsing komen. Deze onzekerheid resulteert in onbetaalde rekeningen die langer blijven liggen, wat nadelig is voor de cashflow van bedrijven.

De Oplossing: Redelijke en duidelijke voorwaarden

Het is van groot belang dat leveranciers redelijke voorwaarden stellen en burgers goed voorlichten over hun verplichtingen. Transparantie is hierbij essentieel. Klanten moeten precies weten waar ze aan toe zijn bij een aankoop en wat hun verplichtingen zijn. Als bedrijven hierin slagen, verminderen ze het risico dat hun vorderingen door de ambtshalve toetsing worden afgewezen.

Hoe digideur u kan helpen

Digideur biedt ondersteuning bij het opstellen en herzien van leveringsvoorwaarden om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de huidige juridische eisen. Dit helpt niet alleen om geschillen te voorkomen, maar ook om de kans op succesvolle incasso te vergroten. Daarnaast biedt Digideur oplossingen voor effectieve communicatie met klanten over hun verplichtingen, wat bijdraagt aan een betere betalingsmoraal.

Conclusie

In een tijd waarin de economische druk toeneemt en juridische eisen strenger worden, is het voor bedrijven essentieel om hun leveringsvoorwaarden op orde te hebben. De juiste voorwaarden kunnen het verschil maken tussen een vordering die succesvol wordt geïncasseerd en een die op de plank blijft liggen. Digideur staat klaar om bedrijven te helpen bij het opstellen van duidelijke en redelijke leveringsvoorwaarden, zodat zij met vertrouwen hun vorderingen kunnen beheren en innen. Zo dragen wij bij aan een gezonde economie en een betrouwbare zakelijke omgeving.

Meer informatie over hoe Digideur u kan helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag. Je leest hier meer over in ons privacybeleid.